You are currently viewing RÉPUBLIQUE

RÉPUBLIQUE

Špičková hra na mobily dotiahnutá k dokonalosti. Pôvodný a originálny koncept, ktorý je mixom viacerých žánrov, ktoré ako celok fungujú perfektným spôsobom. Nie je to žiadny port “veľkej” hry, nie je to „pajc“, či derivát nejakého funkčného vzorca, známeho z tuctov iných hier. Je to absolútne originálna hra, z ktorej máte obrovský feeling, taký aký ste zažívali pred rokmi pri prvých Princoch a Another Worldoch, do ktorého sa neskôr primiešali Metal Gear Solid hry, strihnuté Deus Exom, s výrazným filozofickým posolstvom pre súčasne a budúce generácie. Vysoká miera hrateľnosti a miera vzrušenia zo zvedavosti, ktorú generuje výborne napísaný scenár prepracovaného stealth techno-thrilleru. Absolútna dystopia a technicky dokonalý fašizmus v jednom balíku, dve skratujúce sa veci, ktoré sú strihnuté svetom nie nepodobným svetu z klasického románu Georgea Orwella „1984“.

O čom to je? To si musíte zažiť sami, stojí to za to. Ideálny doplnok k hraniu sú slúchadlá. Zážitok sa graduje každou minútou strávenou v tomto svete. Hoci sa to nezdá, máte pocit, že ste v hre strávili oveľa viac času ako sa vám subjektívne zdá. Príjemného času. Takže ešte raz. O čom to je? Čerstvo nainštalovaná a prvý raz spustená hra začne naozaj netradičným spôsobom.  Začne vám zvoniť a vibrovať mobil, nejaké neznáme číslo. Normálne sa vtedy naseriete, že čo za zmrda vám volá práve teraz, keď začínate hru, navyše grafika pozadia zvonenia je iná akú máte vpísanú v očiach z vašeho mobilu. Normálne zdvihnete a ozve sa vám týpek, ktorý vás následne prepojí na nejaký mobil a kameru mobilu. Zlepí vaše zariadenia dohromady a vysvetlí vám, že máte práva na prístup do CCTV kamier cez váš mobil, s možnosťou ľubovoľného prepínania medzi kamerami v blízkosti mobilu do ktorého vás hackol. Mobil sa nachádza v jednej obytnej miestnosti neznámej budovy. Je majetkom jednej slečny, s ktorou sa spojite na základe predchádzajúcich inštrukcií a tu začína príbeh, členitý, zaujímavý, vzrušujúci príbeh z ktorého sa vám nebude chcieť vyliezť. Osoba ktorá vám na začiatku zavolala je jedna z mála pozitívnych postáv zo zlej strany. Nie je samozrejme jediná.

Podstata príbehu je útek slečny z tohoto priestoru. Že prečo je tu a čo sa vlastne stalo a deje sa, to vám bude hra elegantne dávkovať rôznymi zdrojmi informácií. Vašou úlohou je vlastne dirigovať slečnu, že kam má ísť a čo má robiť. Všetko cez kamery do ktorých ste napojení cez váš mobil. Slečna vás poslúcha na slovo a pokiaľ jej chcete prikázať nejakú absurdnosť, tak sa ozve. Postupne odkrývate obrovský uzavretý svet jednej modernej a súčasnej  fašistickej inštitúcie, ktorá sa rozhodla vylepšiť časť spoločnosti a používa na to zaujímavé prostriedky. Počas vašich potuliek po tomto obrovskom komplexe nachádzate množstvo rôznych predmetov, predovšetkým svetoznámych titulov kníh (v komplexe zakázaných) a rôznych záznamových médií. Časom si vylepšite cez váš mobil možnosť prístupu do internej počítačovej siete plnej rôznych mejlov, taktiež sa hacknete do databáz so záznamami rôznych telefonátov, s následným aktivovaním  ďalších zaujímavých možnosti, bez ktorých sa ďalej v deji neposuniete. Môžete takisto vykrádať vrecka rôznych postáv (vašich hlavných protivníkov), ktorí o tom netušia. To čo tam nachádzate opíšem v ďalšom odstavci, ktorý bude opisom hry z technickej stránky.

Je to tzv. prémiová hra. Keďže má už nejaký ten rok, zaplatíte za ňu (Google Play, či App Store) neuveriteľných 0.19 EUR. Čiže 19 centov. Kedysi bola drahšia a kupovali ste si ju po epizódach. Áno, hra je niečo ako sezóna nejakého seriálu. Teraz dostanete celú kompletnú sezónu za 0.19 EUR. Inštalácia zaberie 4 GB miesta. Rok výroby 2017 nemá žiadny vplyv na zážitok z videného a počutého, všetko je dotiahnuté k dokonalosti, je to nadčasové, bude sa to dobre hrať aj o 10 rokov. Po prvej hodine z hry som mal pocit, že takéto stavy som už kedysi zažíval. Dokonalý pokrm. Nič vás nestresuje, všetko je len na vás, máte čas na dumanie a kochanie sa. Dumáte nad obsahom a postupnými možnosťami a kocháte sa spracovaním. Mal som pocit ako keby som sa dostal do doby, keď sa zjavil koncom minulého tisícročia prvý Deus Ex a prvá vážna odnož Metal Gear Solidu. V hre mi bol veľmi povedomý rukopis tvorcov MGS, ktorý bol pre malé zariadenia dotiahnutý k absolútnemu vrcholu v konzolovom SONY PSP titule „MGS: Peace Walker“ z roku 2010.  Hneď po konci prvej kapitoly bolo jasné, že na tvorbe hry sa podieľali aj ľudia, ktorí mali prsty v MGS sérii. Táto skutočnosť ma absolútne nadchla a ešte viac zvýraznila zážitok z hry. Hneď vám bolo jasné, že prečo je dabing postáv taký aký je, prečo sú niektoré mechaniky podobne práve MGS hrám. Že prečo je scenár a príbeh práve taký aký je. A prečo je to okorenené rôznymi vecami, ktoré sú veľmi zaujímavou a encyklopedickou súčasťou hry. Ako som písal v predchádzajúcom odstavci, môžete vykrádať vrecka rôznym týpkom. A čo tam nachádzate? Okrem iného nachádzate desiatky rôznych cartriges s hrami, ktoré zahŕňajú celú dobu hernej histórie. Časť z nich sú doslova bannery na hry, ktoré si môžete priamo zakúpiť pre mobilné platformy (okrem iného). O každej hre máte stručný popis, že čo to je zač. Čo viac k tomu treba dodať?

A čo dodať na záver? Hru v pohode rozchodíte aj na starších zariadeniach. Hra vás nijako netýra a nestresuje, všetko má plynulý flow. Vedie, aj nevedie vás za ručičku. Ovládanie a prehľad o situácii a možnostiach je dokonalý. Príbeh je mozaika, ktorú si postupne skladáte. Je to doslova puzzle, ale obrovské  puzzle. Je to hra, ktorú si dáte po prvom prejdení ešte raz a ten druhý pokus si vychutnáte ešte viac ako vašu premiéru, nakoľko mnohé veci vám budú zrazu dávať úplne iný zmysel a význam. Hru je ideálne hrať po dlhších časových úsekoch, nakoľko by sa vám mohli strácať skryté a drobné detaily členitého príbehu . Treba sa s ňou naozaj vyhrať a presnoriť každý kút obrovského komplexu v ktorom sa nachádzate.

Táto hra patrí medzi jednoznačne najlepšie tituly, ktoré nájdete na Google Play a App Store. Nie je pre každého a málokto o nej vie. Je to záležitosť pre fajnšmekrov. Dokonalá AAA záležitosť na párdňový relax počas dlhých zimných večerov.

0
0

Pridaj komentár