You are currently viewing ARK: SURVIVAL EVOLVED (hra je pre všetky platformy, opis sa týka mobilnej verzie)

ARK: SURVIVAL EVOLVED (hra je pre všetky platformy, opis sa týka mobilnej verzie)

Hneď na začiatok poznamenám, že idem písať o verzii pre mobily, konkrétne androidové (je samozrejme aj pre IOS), ale titul je dostupný na všetkých možných platformách (PC, Playstation, Xbox, Nintendo Switch, atď.). Čo je skvelé na tejto androidovej verzii, tak je zadarmo a ponúka dva herné režimy. Single player a multiplayer. Po dlhom čase sa zjavila nebesky krásna a kvalitná single player vec, kde vás neotravuje a nekazí vám zážitok z hry žiadny človek s nekalými úmyslami. V single player s určitosťou nie ste rušení absolútne žiadnymi reklamami a všetko ide bez prerušenia nesmierne kvalitného herného zážitku. Multiplayer som neskúšal a ani nechcem.

Nejaký čas dozadu som písal o hrách, kde veľká časť deja, či dej samotnej hry prebieha v divokej a ničím nedotknutej prírode, plnej množstva divokej a divej zveri, s množstvom všakovatej flóry. Ukážkový príklad možností enviromentu v rozsiahlych otvorených a divokých svetoch ponúka prakticky celá séria MONSTER HUNTER. Za ňou v ničom nezaostáva ani RED DEAD REDEMPTION 2. Takisto WITCHER 3, či dve časti METAL GEAR SOLID (Peace Walker a The Phantom Pain) ponúkajú rozsiahle herné prostredia plné divočiny a divokej prírody. A navyše je tu jeden herný prvok, ktorý dáva titul do jemnej  paralely so sériou GTA. Každá z týchto hier je mix viacerých žánrov, ale vo väčšine prípadov sú to 3D open world RPG tituly. Kde s určitosťou využívate dostupné zdroje z prírody na výrobu rôznych predmetov a progres v technologických možnostiach.

Povaha tejto hry sa feelingovo najviac blíži k sérii MONSTER HUNTER. Zčista-jasna sa na naháča zjavíte na pobreží tropického ostrova a čoskoro zistíte, že ostrov je plný zvierat zo stredného obdobia (jury) geologickej epochy známej pod názvom druhohory. Navyše tu nájdete kúsky aj z treťohôr a z obdobia počiatku človeka. Vo finále desiatky, priam stovky rôznych druhov vymretých zvierat, v krásnom a odborné presnom spracovaní. Zdeněk Burian by krochkal blahom. Keď si pretriete okále (vy ako postava v hre), tak chvíľu kukáte, že WTF, čo sa stalo, kde ste sa to zjavili. Náhodne vám skĺzne pohľad na predlaktie ľavej ruky a tam zbadáte malý oranžovo svietiaci kosoštvorcový implantát, ktorý nejako nepasuje do divočiny z druhohôr. O divočine zatiaľ netušíte, lebo ste na slnkom zaliatej piesočnej pláži, kúsok od šumiaceho mora a prílivu, s typickými zvukmi morského pobrežia.  Čoskoro prídete na to, že titul je čisté hardcore survival sci-fi. Ale aké, dámy a páni. Ale aké. O čo tu vlastne ide (resp. ako ste sa zjavili na tomto ostrove), to naznačím ku koncu článku.

Úvod hry je o vizuálnom zadefinovaní postavy, môžete sa spraviť akým chcete. Od albína, až po najčiernejšieho černoška. Od 30 kg vážiaceho anorektika, až po poltonového vypaseného brava. Od oholeného skinheada až po bradatého, chlpatého vlasatca. Výber pohlavia je samozrejmosťou. Takže ešte raz zopakujem vyššie riadky z predchádzajúceho odstavca. Keď si po precitnutí z bezvedomia pretriete okále (vy ako postava v hre), tak chvíľu kukate, že WTF, že kde to ste, náhodne vám skĺzne pohľad na predlaktie ľavej ruky a tam zbadáte malý oranžovo svietiaci kosoštvorcový implantát, ktorý nejako nepasuje do divočiny z druhohôr. A nijako si nespomínate na nejaký chirurgický zásah do ruky.

Takže pomaly vstanete,  a ste v nemom úžase z krásneho prostredia a z rôznych zvukov prírody. Prejdete zopár krokov a narazíte na prvé rôzne zvieratká, v tomto prípade relatívne neškodné. Máte iba holé ruky, nič iba holé ruky a ste nahí. Hrá vám nedáva žiadny návod, že čo máte robiť. Resp. aj dá, ale nie v podobe nejakého tutorialu. Hoci výziev, ktoré ponúka na podnose hra je neúrekom. Na veci musíte prísť sami a majú svoju jednoduchú logiku, takú aká je vo väčšine podobných survival hier. Lenže táto je ultimátna. Spočiatku budete dostávať nechutným spôsobom po papuli a hru budete nenávidieť. Ale chyba nie je v hre. Stačí prísť na zopár základných jednoduchých herných mechanizmov a život sa vám začne exponenciálne predlžovať. Za každú vašu aktivitu ste odmeňovaní EP (experience points), kde si po dosiahnutí levelu rozdelíte level body do rôznych charakteristík, ktorými ovplýva vaša postava (klasické RPG finty). Spolu s týmto dostávate aj body na odomykanie rôznych technologických možnosti. Ale na ich aktiváciu potrebujete isté množstvo rôznych surovín. Po aktivácii týchto technológií si môžete vyrábať lepšie a lepšie veci. Nie je to žiadny instant rýchly progres, musíte si to zaslúžiť. Spočiatku sa budete potulovať v relatívne úzkom perimetri, hocijaký náhodný pokus na dlhšiu výpravu do vnútrozemia, či cestu po pobreží skončí do pár desiatok sekúnd vašou bolestivou smrťou. Pokiaľ nemáte primeranú výbavu. Časom dospejete k primitívnym príbytkom (ktoré si samozrejme staviate sami) s možnosťou vytvorenia lôžka, ktoré slúži aj na oddych a posunutie času dopredu a takisto slúži ako jednorazový respawn point. Pokiaľ tieto lôžka nemáte vytvorené (aktívne) v danej lokalite, tak sa po každej smrti zjavíte presne na mieste kde začala hrá. Samozrejme, že levelovanie vašej postavy sa po smrti nevymaže, len prídete o všetky suroviny. Nástroje a zbrane vám zostanú, vrátane šatstva (spočiatku handier), ktoré si musíte znova obliecť. Ak ste schopní prísť ku svojej mŕtvole z predchádzajúceho pokusu, tak s určitosťou nájdete svoje predchádzajúce veci, ale v danom mieste sú len istý čas. Vaše obydlia časom začnú rast po kvalitatívnej stránke. Nebude to chatrč z rákosia. Budete si stavať doslova zálesácke chaty na rôznych miestach a nakoniec skončíte pri kamenno-kovových mikrohradoch, kde budete v absolútnom bezpečí.

Ostrov je skutočne obrovský, na to, že sa spočiatku pohybujte iba peši. Iné spôsoby dopravy vysvetlím neskôr. Mapa je veľká 8×8 kilometrov. Zahŕňa prakticky každý možný typ povrchu. Tropické pláže, hlboké zátoky, trávnaté porasty a savany, riedke lesy, močiare, husté lesy, absolútne pralesy, rieky či jazerá. Sú tu aj vysoké kopcovité oblasti s trvalou snežnou pokrývkou. Je tu množstvo tajomných jaskýň, je tu jeden z najkrajších (a nebezpečných) podmorských svetov aké som videl v takomto type hry. Niečo podobné ako more v GTA 5 ( s ktorým má hra spoločnú ešte jednu vec -spomeniem neskôr).

Musíte sa kŕmiť, musíte piť, keď je vám zima musíte sa zohrievať, keď je vám teplo musíte sa chladiť. Pravidelne seriete a močíte. Počasie je veľmi dynamické. Rána a večery sú úžasné. Polnočná obloha je posiata tisíckami hviezd a súhvezdí, pokiaľ je bezoblačné počasie. Spektrum zvukov je úžasné. Nie ju tu prakticky žiadna hudba (hudobný zvukový doprovod), nejaká hudobná vsuvka zaznie iba vo výnimočných prípadoch.

Časom zistíte, že divú zver môžete skrotiť. Môže vám robiť doprovod. Môžete si vytvoriť svorku, ktorej môžete zadefinovať formy správania a aktivít. Keď sa do pralesa vydáte napr. so šiestimi poslušnými dilophosaurami (niečo o veľkosti velociraptorov), tak máte šancu prejsť ďalej, pokiaľ im zadefinujete správanie ako bodyguardom. Môžete odchytiť prakticky každé zviera a presvedčiť ho na spoluprácu. Niektoré je vaše za pár minút, s niektorým sa musíte naťahovať pekelne dlhý čas, ale výsledok stojí za to. Samozrejme, že každá vami zabitá zver ponúka množstvo surovín na ďalšie spracovanie. Od potravy, cez kože, kosti, zuby, rôzne panciere atď. Je tu aj široká vzorka pravekého hmyzu. Vážka známa pod menom Meganeura je ako z Burianových malieb. Môžete odchytávať lietajúce jaštery. Môžete odchytávať morské jaštery. A teraz bacha. Blížime sa k spomínanému porovnaniu s GTA sériou. Tak ako si tam šlohnete hocijaký dopravný prostriedok a môžete si uľahčiť, či urýchliť pohyb, tak tu môžete osedlať skrotenú zver. Aj tu lietajúcu, aj tu podmorskú. Ale musíte mať na to výbavu a schopnosti. Od tohoto okamihu začne mať hra úplne iné grady. Nieže by ich dovtedy nemala. Len sa pár veci zjednoduší. Ak ste si dali tu nekonečnú námahu, skrotili a osedlali niečo z kategórie veľkých mäsožravcov, tak ste ako na tanku. Skúste osedlať nejakého veľkého vtákojaštera a zažijete ukážkové bezmotorové lietanie, s bezpečnými štartami a pristátiami na voľných plochách. Tak ako ste začínali na úrovni pravekých lovcov a zberačov, tak od istej časti hry budete mať full digitálnu hi-tech výbavu, s najsilnejšími možnými futuristickými zbraňami a možnosťami, ktoré vo finále dospejú k odchodu z ostrova. Ale k tomuto sa dopracujete po extrémne dlhom čase. Prvých 50 hodín v hre je o tom, že budete považovať za úspech ak sa dostanete aspoň jeden-dva kilometre od bodu, kde ste sa prebrali na pláži. Nudiť sa nebudete ani chvíľu. Okolo tohoto bodu budete mať postavené nejaké množstvo obydlí s výbavou a zásobami (cca 4-5)a budete sa pomaly takticky presúvať ďalej a ďalej. Samozrejme že už nebudete zdechýňat každých pár minút, ale každá nepremyslená akcia bez krytia a solídnej výbavy skončí rýchlou smrťou.

Aby som sa dostal nazad k podstate hry. Počas svojich potuliek po ostrove nachádzate množstvo rôznych odkazov po ľuďoch, ktorí sa potulovali po ostrove pred vami. Odkazov sú stovky, ale nenachádzate ich každú chvíľu. Začnete chápať, že o čo tu zhruba ide a čo tu vlastne robíte, ako ste sa tu zjavili a prečo nie ste schopní si spomenúť na nič z minulosti. Jemne sa o tom zmienim.

Dej sa odohráva v bližšie neurčenej budúcnosti, na Zemi, ktorá je po celoplanetárnej katastrofe(akej to, tu nespomeniem), po ktorej prežila iba časť populácie. Šéfovia zbytkov ľudstva vybrali a určili tých najschopnejších z tých schopných na nejaký test prežitia, ktorý má byť dôkazom mentálnej a fyzickej sily testovaných jednotlivcov, ktorí majú neskôr (po úspešnom teste) prebrať opraty a byť vodcami novéhu úsvitu ľudstva. Na tento test bol vybraný jeden z nedotknutých ostrov v Pacifiku. Ostrov bol vedome osadený množstvom naklonovanych zvierat a rastlín. Vy ste boli vysadení s ničím a pokiaľ si poradíte so všetkým a nakoniec sa z ostrova dostanete, tak ste práve jeden z tých budúcich vodcov budúceho ľudstva.

Mobilná verzia hry obsahuje iba jednu mapu, na rozdiel od PC verzie, kde ich viac. Ale aj táto jedna mapa, tento jeden krásny členitý tajomný ostrov vám vydrží na predlhé hodiny. Verte tomu, že nudiť sa nebudete ani minútu.

Hru stiahnete z Google Play, alebo Apple Store, je zadarmo, potrebujete pár GB voľného miesta a jemne výkonnejší mobil, s RAM minimálne 3GB, inak hru nerozbeháte. Hral som desiatky mobilných hier a na niektoré nedám dopustiť, lebo sa obsahovo, možnosťami a prevedením približujú tomu najlepšiemu z PC gamingu. Toto je jedna z nich, hoci má pár nepodstatných chybičiek krásy, ale tie nijako netlmia zážitok. Úvodné menu je medzi nami asi najväčší dizajnový fail hry. Vôbec nevystihuje podstatu a náladu samotnej hry.

Takže sťahujte a hor sa do toho.

0
0

Pridaj komentár