You are currently viewing PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA – Od vzniku Země po zánik dinosaurů  (štvrtá kniha zo šesťdielnej edície, prvá z troch kníh týkajúcich sa pravekej tvorby)

PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA – Od vzniku Země po zánik dinosaurů (štvrtá kniha zo šesťdielnej edície, prvá z troch kníh týkajúcich sa pravekej tvorby)

A máme to konečne tu. Držím v rukách knihu, ktorá je zhmotnením všetkých mojich detských a pubertálnych potrieb, ktoré súviseli s absolútnym hladom po tvorbe, resp. paleotvorbe českého ilustrátora a maliara Zdeňka Buriana. Všetko zásadne, týkajúce sa samotného Buriana som opísal a popísal v predchádzajúcich troch článkoch, teraz sa ide lízať smotana.

Hneď ako prišlo oznámenie o zásielke, tak som utekal nadsvetelnou rýchlosťou na miesto doručenia, čiže na poštu v blízkosti môjho trvalého bydliska. Hmotnosť balíka ma skutočne omráčila a začal som sa normálne triasť nedočkavosťou. Podobnou nadsvetelnou rýchlosťou som dorazil domov, usadil som sa, zobral nožík a začal som pitvať obrovský balík. Šok, prvé dojmy bol šok, pozitívny šok, že je to tu, je to konečne tu. Najzásadnejšia časť Burianovho diela vo vrcholnej knižnej a reprodukčnej kvalite. Šesťsto (600) strán a hmotnosť 4 kilogramy. Vôňa pravej nefalšovanej knihy, ktorá má prežije. Presne ten istý druh knihy ako tri predchádzajúce knihy z tejto edície. Hmatateľný a jedinečný dôkaz ľudských schopnosti a umenia. Aj z pohľadu podstaty kníh, aj z pohľadu prístupu autorov k tejto titánskej a obdivuhodnej práci, ktorí do toho vložili roky svojho úsilia a námahy. Výsledok je jedinečný a neporovnateľný s ničím podobným na súčasnom knižnom trhu.

Kniha nie je mainstream, hoci podstata tvorby je tá najväčšia klasika, akú si viete predstaviť. Väčšina populácie bývalého Československa, ktorá presiahla vek 45 +, má množstvo z tých diel vpísané a vypálené v dávnych matných spomienkach, či už z učebníc, či z rôznych náučných školských tabúľ (plagátov), alebo z rôznych časopisov pre mládež, ktoré vychádzali do prelomu 80‘s/90’s minulého storočia.  Malá časť ľudí si aj počas socializmu vedome zháňala a vyhľadávala “podpultové” knihy, kde bol ako hlavný autor textu uvedený Josef Augusta a hlavný maliar Zdenek Burian. Knihy dvojice Augusta-Burian mali v obchodoch životnosť pár hodín. Dotlače boli veľmi zriedkavé. Nuž a hoci väčšina z tých publikácií vznikla v období medzi koncom druhej svetovej vojny a koncom 60’s minulého storočia, tak dotlače sa robili aj v 70’s a v 80’s.

A prečo táto kniha nie je mainstream? V prvom rade nijako neosloví mladšie ročníky, ktoré s Burianom a jeho dielom nevyrastali, ich zrak a vnemy boli a sú kŕmené inými scénami, z pohľadu praveku. Za posledných pár desiatok rokov vzniklo množstvo kvalitných (vizuálne) filmov a pár kvalitných seriálov, ktoré dostatočne ukoja všetky zmysly. Takisto hračkársky priemysel obsiahol túto oblasť absolútne dostačujúcim spôsobom, zoženiete prakticky všetko. Ďalší “zdroj” solídne virtuálne spracovaných pravekých živočíchov sú počítačové hry, v tomto prípade séria Jurassic World Evolution (žáner RTS), ktorá ma zaujala už dávnejšie a nemám jej čo vytknúť. Každopádne mladým ľuďom táto kniha zrejme nepovie nič (až na výnimky) a súčasná populácia medzi 20-40 rokmi svojho života, až na výnimky, takéto “zbytočnosti” nerieši. Nepovie im to nič. A to je veľká chyba. Trochu to aj zamrzí, lebo v máloktorom (prakticky žiadnom) kníhkupectve sa o týchto knihách nedozviete. Viem si predstaviť, že veľa ľudí, ktorí by si ju možno aj kúpili, o nej vôbec netušia. Áno, knihy to nie sú lacné, ale ich absolútna hodnota je extrémne vysoká, v porovnaní s cenou v obchodoch. Z tohoto pohľadu sú tie knihy prakticky zadarmo.

Táto kniha nie je len o reprodukciách Burianových malieb a kresieb, ktoré vznikali medzi 1939 – 1981. Vôbec nie. Táto kniha ponúka výraznú pridanú hodnotu práve pre mladšie ročníky svojou textovou podstatou. Autori to spravili šalamúnsky a bola to aj jedna z mojich hlavných otázok v hlave, že keď vyjde práve táto prvá kniha ohľadom praveku, že ako ju chcú autori ukotviť v kontexte doby vzniku malieb (kresieb) a súčasných poznatkov vedy. Obdobie, ktoré popisuje kniha bolo definované už dávnejšie, vďaka samotnému názvu publikácie . V principiálnej podstate autori (s pomocou najaktuálnejších vedeckých poznatkov) vlastne ponúkli skvelý opis každej epochy, ktorú popisuje táto kniha. Išli pekne chronologicky. Konkrétne sa jedna o hadaikum, archaikum, proterozoikum, kambrium, ordovik, devón, karbón, perm, trias, juru a kriedu.  Všetky tieto súčasne poznatky potom veľmi citlivým spôsobom spojili s vedomosťami a úrovňou poznania, ktorá bola aktuálna práve počas života Josefa Augustu a Zdeňka Buriana. Po predčasnej smrti Augustu v roku 1968 Burian pokračoval a spolupracoval na rekonštrukciách pravekého života s ďalšími rešpektovanými vedcami, v tomto prípade s Vlastimilom Špinarom a s Vratislavom Mazákom, až do roku 1981, kedy Burian zomrel.

Takže kniha vlastne ponúka mix najaktuálnejších súčasných poznatkov z odborného pohľadu na dané skutočnosti, ktoré pokrývajú obdobie vzniku jednotlivých diel. Naozaj citlivou, čitateľnou a stráviteľnou formou ponúka to najpodstatnejšie (nie je toho málo) ohľadom prapočiatkov histórie Zeme a následne vzniku a vývoju života, s celou jeho štruktúrou, so všetkými zásadnými udalosťami, ktoré mali vplyv na zmenu chodu dejín. Autori takisto analyzujú prácu nielen samotného Buriana, ale pekne odkrývajú aj prácu Augustu, či vtedajší vedecký pohľad na danú tému. Samozrejme, že tie rozdiely nie sú nejaké zásadne. Len súčasne možnosti, ktoré ponúka výpočtová technika a zobrazovacie zariadenia, posunuli úroveň paleozoológie a paleobotaniky na kvalitatívne vyššiu úroveň, viete doslova zo zeme (Zeme) vydolovať, z toho minima, o dosť viac zásadnejších informácií ako to bolo donedávna.

Teraz k samotnému Burianovi, či skôr jeho dielam, ktoré sú súčasťou tejto knihy. Je tu prakticky všetko, čo vytvoril ohľadom vyššie spomínaných geologických období. Samozrejme, že tieto diela netvoril chronologicky z pohľadu daných epoch. Tieto diela vznikali počas celej jeho maliarskej kariéry, resp. od obdobia, kedy dostal ponuku od prof. Augustu na rekonštrukcie praveku. V tomto prípade (na rozdiel oproti predchádzajúcim trom článkom o Burianovi) nejdem zverejňovať žiadne obrázky z knihy. Mnoho z nich sú klasiky, ktoré sú mnohým mojím rovesníkom a starším ročníkom známe, tak ako som písal v úvode. Sú to obsiahnuté všetky možné štýly a techniky, ktoré Burian zvládal excelentným a nedostižným spôsobom. Už len z dôvodu obrovského objemu práce (ktorá sa netýkala praveku), ktorú stihol vytvoriť do svojich 30-tich narodenín a na ktorej sa doslova vytrénoval a vycibril. Bol veľmi zriedkavým mixom neuveriteľného pracanta, pedanta a výnimočného maliarskeho a kresliarskeho talentu. Je tu množstvo diel, ktoré vidím prvý raz a som nesmierne šťastný, že som sa dožil práve takejto knihy, ktorá dopĺňa neúplnú mozaiku a vracia ma silou spomienok opäť do mladosti, kedy som vedel nad každým Burianovým obrazom slintať hodiny.

Každopádne v knihe je všetko, čo sa týka daného časového rozpätia histórie Zeme (zadefinovanom v nadpise knihy). Tie najlepšie diela ( z pohľadu umeleckej kvality) ohľadom praveku vznikli v období 50’s a 60’s minulého storočia, čiže skoro pred 70-imi rokmi. Je niečo neuveriteľné, že sila tých diel funguje stále, v nezmenšenej miere. Je to ešte znásobené tým, že z pohľadu kvality tlače a prevedenia knihy doslova cítite každý ťah štetcom, či ceruzkou, vnímate každý kúsok obrazu, či obrázku.

Maľoval prakticky až do svojej smrti. Posledné obdobie jeho života, aj z umeleckého pohľadu, z jeho posledných 2-3 rokov, jemne kolíše v kvalite prevedenia. Maliar už mal zrejme nejaké problémy a mal aj patrične vysoký vek, čiže oko už nebolo také náročné na detail, hoci z odborného hľadiska bolo všetko v poriadku. Už to nebol ten Burian v najlepšej forme, hoci aj v týchto proporciách bol stále vysoký umelecký nadpriemer.

Toľko k štvrtej knihe (prvej ohľadom praveku) z tejto skvelej edície. Splnila a predčila všetky moje očakávania, doslova ich vysoko prekonala. Po prvých troch knihách som si už nerobil žiadne ilúzie o tom, čo ma čaká, ale táto kniha dokázala posunúť latku ešte vyššie. Viacmenej sa logicky dospelo k tomu, čím sa stal maliar celosvetovo známy, po predchádzajúcom “úvode” a čo si zaslúži trochu komplexnejší prístup k veciam, ktoré vznikli vďaka jeho jedinečnosti. Knihu som prakticky prvý týždeň nepustil z ruky a snažil som všetko vstrebať ešte raz, všetko to z mladosti, čo ma tak fascinovalo. Bonus toho všetkého je kvalita textov v celej knihe.

A čo dodať na úplný záver? Teším sa na ďalšie dve knihy, nekonečne nedočkavo sa teším, lebo tento praveký úvod, to bola iba prvá tretina toho, čo mi vyrába trvalú mentálnu rozkoš. Knihy sa zjavia čoskoro:

  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA II (Monstra třetihor a čtvrtohor)
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA III (Cesta k člověku)
4
0

Pridaj komentár