You are currently viewing PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA (druhá kniha zo šesťdielnej edície)

PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA (druhá kniha zo šesťdielnej edície)

Takže ako som v úvodnom článku ohľadom série, či edície  SVĚTY ZDEŇKA BURIANA opísal kto bol vlastne Burian a aký bol dosah jeho celoživotnej práce a diela, vrátane opisu prvej knihy DOBRODRUŽNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA, tak teraz sa pustím do opisu druhej, ktorá vyšla pod názvom PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA.

Hneď na začiatku si dovolím napísať, že tento titul je o úroveň vyššie ako predchádzajúca kniha, z viacerých hľadísk, hoci samotná prvá kniha je skvost sám o sebe, bez jedinej chyby. Rozdiel je v samotnom majstrovstve Buriana. V začiatkoch skúšal uchopiť svoj prístup k výslednej kompozícii viacerými spôsobmi. V jeho prípade to netrvalo našťastie dlhý čas, nakoľko sa vykreslil a vymaľoval pri extrémnom objeme zákazok, ktoré ho pravidelne zasypávali. Keď dosiahol vek 30 rokov, tak úroveň jeho schopnosti sa pomaly blížila k technickej dokonalosti, predovšetkým v maľbe (primárne gvaš, olej a tempera), či tuši, alebo kresbe. Práve v tomto období začala aj jeho spolupráca s Josefom Augustom (opísal som ju v prvom článku k danej téme) a s určitosťou sa dá napísať, že práve teraz začína jeho umelecký vrchol, ktorý obsiahol obdobie skoro 20 rokov. No a práve v tomto období ilustroval ako jediný človek u nás (za čias Československa v 30’s, 40’s, 50’s minulého storočia) dielo významného francúzkeho spisovateľa a vizionára Julesa Verna. Absolútne najlepšie kúsky vznikali v období 1936-1949. Práve táto skutočnosť, že sa priblížil k vrcholu svojich technických možnosti (ktorú si držal extrémne dlho), je rozdiel medzi prvou a druhou knihou.  V tejto knihe si naplno uvedomíte jeho výnimočnosť, ktorá ho zaraďuje medzi geniálne talenty v danej oblasti umenia. Vďaka tejto knihe si aj laik v problematike Buriana uvedomí, že to bol výnimočne nadaný a talentovaný chlapík.

Tu je vhodné poznamenať niekoľko faktov, či skutočnosti. Aj v súvislosti s Burianom, aj v súvislosti s Vernom. Burianove ilustrácie k dielu Verna sa dajú chápať ako samostatná a jedinečná podmnožina jeho celkového diela. Objem tých prác je skutočne obrovský, hoci je len malou časťou jeho celkového diela. Jeho (Burianov) prístup k dielu Verna bol inšpirovaný, alebo ovplyvnený dvoma spôsobmi, či cestami.

 Práve tu uvediem zopár faktov. My z nás, ktorí sme – ako deti – mali doma knihy od Verneho, tak tie knihy pochádzali z dvoch zdrojov. Buď to boli veľmi staré vydania (zdedené po rodičoch a starých rodičoch) ilustrované skvelým Léonom Benettom, prípadne Georgeom Rouxom, alebo to boli modernejšie normalizačné vydania s dobre známou a otrasnou grafikou (síce originálnou, ale otrasnou), kde boli špičkové Benettove (či Rouxove) ilustrácie zohavené neuveriteľným spôsobom. Bolo to tak ohavné, že som mal doslova problém čítať tie knihy, ktoré sme si pravidelne ako školáci povinne objednávali. Dôvod mojej nechute do čítania týchto socialistických vydaní bol ten, že som mal po starej mame Verneho špičkové tituly s krásnymi pôvodnými ilustráciami. Išlo o tituly “Dva roky prázdnin”, “Tajomný ostrov”, “Pätnásťročný kapitán”, “20 000 míľ pod morom” a zopár ďalších. Radosť čítať a listovať. Čo bolo skvelé, stará mama mala aj tri Verného knihy ilustrované Burianom, ktoré v 50’s minulého storočia vydalo vydavateľstvo SMENA, v tomto prípade išlo o tituly “Matej Šándor – Nový gróf Monte Cristo”, “ Oceľové mesto” a “Hviezda juhu”. Práve tieto Burianom ilustrované verneovky som našiel v knižnici starej mamy počas obdobia, kedy som objavil Buriana ako malý chalan. To som bol tretiak na ZŠ a tie knihy som nepustil z ruky. Tie ilustrácie boli fascinujúce. Neboli lepšie, alebo horšie ako Bennetove, boli jednoducho iné.

Tu sa opäť vrátim k tvrdeniu, ktoré bolo napísané o dva odstavce vyššie a to k tomu, že Burianov prístup k dielu Verna bol inšpirovaný, alebo ovplyvnený dvoma spôsobmi, či cestami. Burian sa v prvom rade inšpiroval celkovou kompozíciou Léona Benneta, resp. Georgea Rouxa, (kde pridal svoj jedinečný rukopis) a v druhom rade sa inšpiroval tým, čo vtedy začala ponúkať filmová a fotografická technika. Filmy, aj fotografie v období medzi 30’s a 40’s mali už patričnú úroveň obrazovej kvality. Práve takýto pohľad do jednotlivých scén či situácii začal používať Burian. Jeho maľba (špeciálne gvašovou technikou) vyzerala ako “screenshot” z nejakého filmu. Aj z kompozičnej podstaty, aj z podstaty použitia zdroja svetla pre danú ilustráciu, či dielo. Práve tento kvázi fotorealizmus dotiahol na nedostižnú úroveň.

Ku knihe samotnej, k titulu PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA, sa dá toho popísať mnoho. Je plná textov k jednotlivým tiulom, sú v nej (až na malé výnimky) všetky Burianove ilustrácie k Verneovmu dielu. Kniha ide pekne chronologicky, od roku 1928. Vtedy 23-ročný Burian dostal prvé zákazky, ktoré sa týkali Verneho. Krátke obdobie sa venoval iba obálkam, aj to nie svojim typickým štýlom, ale skôr  secesným poňatím, ktoré mu až tak veľmi nesvedčilo. Ťažko povedať, či to chcel takto poňať on sám, alebo to bolo na základe inštrukcií vydavateľa.  Od roku 1932 prechádza na ilustrovanie týchto kníh ako celku, čiže aj obálku, aj jednotlivé scény, ktoré vyberal samotný vydavateľ. Práve v tomto období začína jeho majstrovstvo dosahovať začiatky úrovne, ktorá sa transformovala práve do schopnosti, ktoré predvádzal od polovice 30’s. To znamená hyperrealistickú a naturalistickú maľbu a kresbu v ktorej nemal nikde a nikdy konkurenciu. V 1936 teda začína jeho hviezdne ilustračné obdobie, ktoré je navyše podčiarknuté neuveriteľným poňatím paleotvorby s Josefom Augustom. Toto obdobie (v prípade ilustrácií k Verneho knihám) trvá do 1942. Vtedy došlo k párročnej pauze vďaka dobre známym udalostiam týkajúcich sa druhej svetovej vojny. Od konca 40’s opäť v ilustrovaní Verneho diela pokračoval, ale toto obdobie sa dá chápať iba ako nejaké dozvuky. Všetko sa zmenilo (s určitosťou kvalita tlače kníh k horšiemu) a socialistickí vydavatelia začali uprednostňovať iné situácie z kníh. Burian bol z toho fakt znechutený a jeho znechutenie bolo vo veľkej miere vynahradené spomínanou a trvalou spoluprácou s Josefom Augustom, ktoré sa týkalo paleoartu a ktoré im obom mali čoskoro priniesť celosvetové uznanie.

Ukážka (z) knihy:

Malá ukážka z knihy Matej Šándor – Nový gróf Monte Cristo (vydavateľstvo SMENA, r. 1956):

Dodatok k vyššiemu odstavcu (off-topic ohľadom tejto série kníh), pred finálnou časťou článku.

Taký biznis, aký bolo cítiť z ich spoločného diela (Augustu a Buriana), si nemohli nechať ujsť ani komunisti. Práve túto formu ich spolupráce registrovali už cez 10 rokov, ale zatiaľ nikto nedostal tu spásonosnú myšlienku s exportom ich spoločnej tvorby. Tá prišla až v roku 1955, vďaka podniku zahraničného obchodu Artia. Obidvaja páni, skoro 50-roční, dostali od komunistov ponuku, ktorá sa neodmieta. Vydať to najlepšie, čo doteraz spolu vytvorili, na zahraničných trhoch, v najznámejších svetových jazykoch.

Z tých všetkých honosných publikácií vyšla v Československu iba jediná, konkrétne HLUBINAMI PRAVĚKU. Z tých, ktoré u nás nikdy nevyšli, sa jednalo o tieto luxusné a výpravné publikácie:

  • PREHISTORIC MAN
  • PREHISTORIC REPTILES AND BIRDS
  • A BOOK OF MAMMOTHS
  • PREHISTORIC SEA MONSTERS
  • THE AGE OF MONSTERS

Toto všetko vyšlo na prelome 50’s/60’s a z Augustu a Buriana sa vďaka pár omrvinkám, ktoré im náležali na základe autorských a vydavateľských zmlúv, stali socialistickí milionári. Všetky tieto diela sa nachádzajú minimálne v SNK (Slovenskej národnej knižnici) v tretej budove Matice slovenskej v Martine. Práve tam som ich s pomocou otca ako 10-ročný objavil. Všetko, čo sa nachádza v týchto nádherných knihách bude aj súčasťou troch kníh , ktoré pokryjú nielen obsah spomínaných starších kníh, ale bude tam kompletná Burianova paleotvorba. Knihy vyjdú v rozpätí rokov 2021-2022. Pôjde o tieto tituly:

  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA I (Od počátku života po zánik dinosaurů)
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA II (Monstra třetihor a čtvrtohor)
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA III (Cesta k člověku)

A teraz finále k titulu PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA.

Kniha vyšla v roku 2018, má 416 strán vo formáte 242 x 332 milimetrov a má hmotnosť 3200 gramov.

Kniha ziskala nasledujuce ocenenia: Nejkrásnější česká kniha, 2019, Cena za vynikající polygrafické zpracování (3. miesto).

 Za smiešnu cenu 40-50 EUR (smiešnu z pohľadu reálnej hodnoty knihy)  dostanete špičkovú záležitosť, špičkovú obsahom, spracovaním, aj formou prevedenia, publikáciu, ktorá prežije desaťročia a budú si v nej s otvorenými ústami listovať aj vaše pravnúčatá.

0
0

This Post Has One Comment

  1. mihu

    Ta malba na obalke je excelentna! Aj tie dalsie obrazky, ktore si pofotil… az mam chut znova citat vsetky tie fantasticke verneovky – hoci ja ich nemam s burianovymi ilustraciami

Pridaj komentár