You are currently viewing RED DEAD REDEMPTION II (PC verzia z r. 2019)

RED DEAD REDEMPTION II (PC verzia z r. 2019)

Hneď na úvod treba konštatovať, že najbližšie riadky sa budú venovať popisu jednej z najepickejších a najvýpravnejších hier hernej histórie, bez ohľadu na jej žánrové začlenenie. Ak nie ste zvedaví na ďalšie slová, rovno sťahujte hru z dostupných zdrojov (Steam, alebo Rock Star Games Launcher), prípadne si kúpte verziu pre konzoly X-box, alebo PS. Pokiaľ ustojíte prvú hodinu hry (v prípade, že vás hra nenamotá na dojmy z prvých sekúnd), tak verte tomu, že čo príde potom je čistým esenciálnym zážitkom na zhruba 200-300 hodín čistého herného času. PC verzia hry zaberie na vašom úložisku “zanedbateľných” 150 GB miesta. Je to zrejme najväčšia inštalácia histórie gamingu v oblasti žánru open-world adventúr, či obrovských a obsažných RPG svetov.

Kým sa dostanem k popisu samotného umeleckého diela (je to umelecké dielo v pravom zmysle slova), tak okľukou popíšem zopár faktov, ktoré sa týkajú mojich zážitkov s podobnými hrami. Práve s takými, ktoré sa žánrovo pohybujú medzi RPG, adventúrami a open-world záležitosťami. Prototyp dávnych RPG pre mňa zadefinovala séria Fallout (1997-2015), ktorej posledný titul Fallout 4 sa síce odklonil od pôvodných schém RPG žánru, ale dá sa každopádne považovať za kvalitné a objemné  dielo, ktoré ponúka dostatok herného obsahu, pestrosti, zábavy, vzrušenia a tvorivosti, v primeranom grafickom kabáte, v ktorom môžete stráviť stovky hodín vášho ťažko skúšaného života. Podstata celej série je o živote v relatívne blízkej budúcnosti, po zničení veľkej časti sveta a ľudskej civilizácie veľkým atómovým konfliktom.

 Skutočné open world hry začali s GTA 3 San Andreas (mestská akcia a simulátor gangstra), v r.2004. Hru mala na svedomí tá istá spoločnosť, ktorá sa podieľala na vývoji RDR 2, čiže hry o ktorej je tento článok. V tej dobe to bola megalomanská hra, v ktorej sa dali taktiež stráviť stovky hodín času. Mohli ste tam prakticky všetko, ale museli ste sa predtým trochu posnažiť, keďže vaša postava začínala ako vychudnutý a vyhladovaný nigga, ktorý si nakoniec vytrel riť so všetkými a stal sa kingom celého obrovského herného sveta, ktorý sa rozprestieral na ploche 42 km štvorcových.

Paralelne s takýmito hrami vznikali skôr či neskôr iné skvosty, kde ste hrali za nejakú postavu a museli ste riešiť problémy. Ukážkový FPS a RPG mix ponúkal System Shock 2, originálny sci-fi horror, odohrávajúci sa na poškodenej a čiastočne opustenej kozmickej lodí. Hra sa dala prejsť za nejakých 30 hodín. Zážitok z hrania a atmosféry bol jedinečný. V polovici prvej dekády nového tisícročia vyšli dva skvelé RPG tituly zo sveta Star Wars. Knights of the Old Republic I + II. Taktiež hry na desiatky hodín, odohrávajúce sa v čiastočne otvorených svetoch, s možnosťou výberu toho, čo budete robiť prioritne, hry vás nenútili ísť podľa nejakej dejovej linky, ktorá samozrejme na pozadí bola.

Bolo by hriech nespomenúť takticko-špionážnu adventúrnu sériu Metal Gear Solid. Obrovský obsah so silným príbehom a posolstvom na pozadí, jej poslednú časť MGS Phantom Pain som opísal v staršom článku, ktorý sa dá nájsť na tomto webe. Takisto by bol hriech nespomenúť ďalšie dva skvelé (obsahovo a možnosťami obrovské) tituly The Division 1+ 2, odohrávajúce sa v súčasnom New Yorku a Washingtone, ktoré boli zasiahnuté vírusovou pandémiou. Hry excelujú aj po grafickej stránke a zvukovej stránke.

Všetky vyššie spomenuté hry zanechali vo mne silný pocit z prežitého zážitku, niektoré to dokázali na porovnateľnej úrovni zážitku z výnimočných kníh, či filmov (prípadne jedného konkrétneho starého seriálu).

Pomaly sa teda dostávam k samotnej hre. Je dielom tvorcov z všetkých možných profesii, ktoré sa týkajú herného priemyslu, filmárčiny, hudby a kníh. Je dielom ľudí z Rockstar Games, ktorí jej venovali enormné úsilie a z hry to cítiť. Náklady na jej finálne dokončenie niekoľkonásobne prevyšovali rozpočet na najväčšie filmové hollywoodské produkcie. Posledná odbočka pred riadkami o hre. Hra je v istom zmysle blízkou príbuznou najväčšej zlatej bane Rockstar Games, titulu GTA V. Ide o niektoré prvky ovládania a užívateľského rozhrania. GTA V som mal tú česť hrať tiež a zo všetkých GTA hier to bolo najväčšie sklamanie. Mapa skvelá, primerane veľká a pestrá, ale dej a celý ten feeling z prežitého, to bolo veľmi slabé. Relatívne krátky príbeh, síce prudko hrateľný, ale inak lacný. S odstupom času ju hodnotím ako hru pre školákov, hoci má ranking 18+, skrz vulgarizmy a explicitné násilie.

Hra má zrejme iba jedného konkurenta, z pohľadu obsažnosti a celkovej absolútnej mohutnosti. Možno ani nie tak konkurenta ako skôr titul, ktorý je interakciou s celým gigantickým prostredím podobný hre o ktorej je tento článok. Ide o titul Witcher 3:Wild Hunt, kde máte k dispozícii viac ako 250 km štvorcových hernej plochy, kde sa rozohráva košatý a nelineárny dej plný zvratov, ktoré môžu vyústiť v desiatky rôznych koncov. Hra nie je originálna myšlienka, je to voľné spracovanie známeho poľského knižného eposu jedného šikovného autora.

Nuž a sme tu, sme pri RED DEAD REDEMPTION 2. Silný a hlboký príbeh o porazených a víťazoch, odohrávajúci sa v severnej Amerike na prelome 19-teho a 20-teho storočia. Hlavná postava prechádza revolučným a evolučným prechodom zmeny štýlu svojho yankee – country boy – gangster života na nové možnosti vtedajšej americkej spoločnosti, ktorá prešla výrazným technologickým a spoločenským vývojom, kde výtržníci starého strihu nemajú šancu a nárok na prežitie. Postupne sú vytlačovaní na okraj spoločnosti. Pokiaľ neprejdú zásadným prerodom svojich postojov a prístupu k životu.

Hlavná postava hry, Arthur Morgan, je celkom sympatický týpek. Nie je to žiadny Einstein, má celkom hulvátske spôsoby, ale zdravý sedliacky rozum a zmysel pre čiastočne čestné konanie mu nechýba. Je súčasťou malého gangu, ktorý vďaka zbabranej lúpeži musí opustiť svoje teritórium. Gangu idú po krku všetky možné postavičky (ekvivalent polície a tajných služieb + konkurenčné gangy), takže jediná možná cesta je zvoliť útek do nedostupných a chladných hôr, kde začína samotný rozsiahly príbeh malej a nekonzistentnej skupiny ľudí, ktorá musí prežiť v ťažkých podmienkach za každých okolností. Postupne a pomaly sa odkrýva rozsiahly a členitý dej, odohrávajúci sa či už v zasnežených a studených horách pri -20 st. C, alebo v bažinách a močiaroch južanských štátov pri 100% vlhkosti vzduchu a 35 stupňovej teplote, prípadne sa túlate po rozsiahlych prériách Stredozápadu, alebo nevadských a arizonských púštiach. Je tu 24-hodinový cyklus dňa a noci, ktorý sa mení po minútach, počasie a meteorologické javy sú dynamické, môžete zažiť každý druh počasia a impresie, ktorá s tým súvisí, doslova počasie cítite z monitora na vlastnej koži.Všade vás čaká rozsiahle a ťažko opísateľné množstvo aktivít a možnosti, ktoré sú oblepené celkom tragickým príbehom hlavného hrdinu, ktorému postupne dochádza, že svet sa zmenil, samozrejme v jeho neprospech.

Ako som spomínal v úvode, hra má 150 GB inštaláciu. Chvíľu som dumal, že čím je hra tak natlakovaná. Pár hodín po začiatku hrania mi to došlo. V prvom rade je výnimočný vizuál prostredia, celý komplexný a kompletný environment celej obrovskej hernej mapy. Mapa je skutočne nepredstaviteľné obrovská, na daný spôsob pohybu, pokiaľ nepoužívate časom barličku na rýchle presuny medzi lokáciami. Chodíte peši, na koní, alebo vlakmi, či povozmi, prípadne na rôznych loďkách. Najčastejšie ale na koňovi, pokiaľ sa presúvate na dlhšie vzdialenosti do inak nedostupných divočín. Máte tu rozsiahly zoznam fauny a flóry, ktorý zahŕňa stovky druhov zveri a desiatky druhov rastlín zo severoamerického kontinentu. Každý druh zvieraťa, či rastliny môžete nejakým spôsobom spracovať a využiť (či nevyužiť) vo svoj prospech, alebo v prospech vášho gangu.

Vizuál hry je asi najlepší súčasný prípad toho ako vyzerá fotorealizmus v praxi, fotorealizmus na spôsob najlepších filmov v danej téme a z daného prostredia. Hru rozbeháte aj na slabších strojoch a stále je to prudko hrateľné, ale pokiaľ máte skutočne výkonný HW, tak vás čakajú virtuálne obrazové orgie v každej možnej situácii. Samozrejme, že túto hru nerobí hrou vizuál, to by nestačilo. Hra je interaktívnym multimixom filmov a kníh, kde môžete ovplyvňovať chod súčasných a budúcich udalostí. Hra obsahuje množstvo prestrihových scén, ktoré by mohli byť v súčte samostatnými a kvalitnými filmami. Hra je plná detailov, ktoré si nevšimnete hneď, ale časom bijú do očí čoraz viac. Je to aj vďaka tempu hry. Hra sa nikam, ale nikam neponáhľa a nechá vás vychutnávať si každý štvorcový a kubický meter prostredia v ktorom sa nachádzate. Množstvo týchto drobnosti je doslova na simulačnej úrovni, ktoré by mohli riešiť samostatné a rozsiahle hry z rôznych žánrov.

Meníte sa aj vy. Nielen osobnostne, ale aj vizuálne. Rastú vám vlasy, strnisko, ktoré môžu končiť celkom slušným három a bradou na spôsob ZZ-Top. Tlstnete, alebo chudnete, v závislosti od vašej životosprávy, či preferujete mäso, či zeleninu, alebo fajčíte jednu od druhej, ktoré zapíjate všetkými možnými druhmi chľastu. Takisto viete aj riadne páchnuť (nielen z cigariet a chľastu) takže osobná hygiena je celkom zásadná vec. Na začiatku máte na sebe outfit a vzhľad ako zo smetniaka, ale časom, keď sa vaše úspory začnú zväčšovať, tak môžete zo seba spraviť spraviť sharp dressed mana, s napomádovanými vlasmi, s nakrémovanou hladkou tvárou bez vrások a na mieru šitou parížskou módou, pokiaľ chcete strúhať formu v správnych lokalitách.

V hre je aj niekoľko desiatok plemien koní všetkých možných zameraní. Kôň je zásadný takticky prvok v hre, ktorého si musíte čačkať a hýčkať. Sú tu kone aj kobyly. Konské balls sa samozrejme riadne hompáľajú a zväčšujú sa (zmenšujú sa) v závislosti od tepla, či zimy. Veď tu predsa máme skoro 60-stupňový rozdiel medzi maximálnou zimou a maximálnym výpekom.

Výber a úprava zbraní je takisto zaujímavá, dá sa tu riadne vybavkať. O zbrane sa treba taktiež starať, inak by ste veľmi rýchlo pocítili ich zasratosť. V najmenej vhodnej chvíli.

Veľkú časť času trávite v divočine, vo voľnom prostredí, tu môžete doslova všetko a všetko na vaše akcie reaguje. Aj keď vo väčšine prípadov je to o tichom postupe divočinou. O život môžete prísť množstvom rôznych faktorov, je ich nepreberné množstvo. Bitky, prestrelky, útok zveri, spadnutie z koňa, či skaly, utopenie, prejdenie vlakom, či vozom, vyčerpaním, chladom, teplom, hladom, atď.

Peniaze zarábate rôznymi spôsobmi. Všetkými tými, ktoré sú klišé z westernov a mnohými ďalšími. Akcia nie je veľmi častá, ale keď k nej dôjde, tak vydá aj za polhodinovú adrenalínovú scénu, kde bude kvantum horúceho železa, hektolitre krvi a záplava zdevastovaných tiel, s haldou zničených trosiek. 

Všetok tento opis ale skutočne slabo a nedostatočne definuje to, čo som spomínal. Silný a tragický príbeh gangu, ktorý musí prejsť nútenou transformáciou na nové možnosti a prispôsobiť sa situácii, ktorá absolútne nevyhovuje vidlákom-country boyom z divočiny. Každá z postáv gangu zaživa svoje radosti a starosti, niekto má menšie problémy, niekto väčšie. Niektoré problémy sú spoločné, to platí aj pre spoločné radovánky, gang si vie užiť skutočne riadne žúrky, pokiaľ je tá správna konštelácia udalostí. Niekedy dochádza k situáciám a dialógom, ktoré by potiahli aj dobrú cynickú komédiu.

Zvuková stránka hry je bez jedinej chyby. Nemá jednu jedinú chybu. Zvuky všetkého sú dokonalé, vrátane prvotriedneho dabingu s množstvom prízvukov, kde sa v tej správne hulvátskej spoločnosti aj správne a hulvátsky nadáva. Všetko toto je podčiarknuté skvelým inštrumentálnym soundtrackom. Je naozaj skvelý, po každej stránke. Aj po kompozičnej, aj po aranžérskej. Vo väčšine prípadov úplný minimal, ale aký. Je tam možno 200 rôznych songov, ktoré by zaplnili niekoľko CD diskov.

Blíži sa finále. Hra nie je úplne dokonalá, zlyháva v niektorých detailoch ovládania. Nie je to nič tragické a nie som jediný, kto si to všimol. Ale dá sa nad to povzniesť, hra vám ponúkne to, čo vám neponúkne žiadna iná súčasná hra z podobných žánrov. Je to kus komplexného umenia. Výnimočný mix deja, obrazu a zvuku v americkom prostredí z konca 19-teho storočia. Hra s edukatívnou hodnotou ohľadom americkej histórie, hra s encyklopedickou hodnotou ohľadom americkej fauny a flóry. Hra kde môžete konať čestne, aj nečestne, od toho sa potom odvíja aj vaša reputácia v drsnom a rozsiahlom prostredí.

Napriek tomu, že hru vytvorila najbohatšia herná spoločnosť sveta, prakticky s neobmedzeným rozpočtom a ťažko predstaviteľnými ziskami, tak hra nie je úplne pre každého, ako by sa mohlo zdať z podnikateľského zámeru tvorcov hry a majiteľov Rockstaru. Je skôr pre dospelých fajnšmekrov, ktorí si vedia nájsť čas na vychutnávanie detailov a životného štýlu člena upadajúceho gangu.  Na komplexné prejdenie rozsiahleho prostredia so všetkými možnosťami si musíte nájsť možno 200-300 hodín čistého času. Pokiaľ chcete čistý speedrun, bez sračiek naokolo a iba sa posúvať v deji dopredu, tak sa pripravte na 60-hodinový film.

Ak sa dá časť feelingu z hrania čiastočne prirovnať k niečomu, čo aspoň trocha poznáte, tak si určite zopakujte asi najlepší western filmovej histórie El Dorado (1966), s fantastickým herectvom všetkých zúčastnených. Trochu si do toho primiešajte western-komédie s B. Spencerom a T. Hillom, dajte tam trochu Tarantina, Copollu s Scorseseho a máte to. Dostanete zážitok, od ktorého sa vám bude odchádzať veľmi ťažko, počas hrania dochádza k dilatácii času a vo svojich reálnych životoch sa posúvate do blízkej budúcnosti, netušiac, čo sa deje vo vašom blízkom okolí.

3
0

Pridaj komentár