You are currently viewing CHRISTOPHER ANDREW & VASILIJ MITROCHIN: MITROCHINŮV ARCHIV II

CHRISTOPHER ANDREW & VASILIJ MITROCHIN: MITROCHINŮV ARCHIV II

Výborná kniha, veľmi zaujímavé a hodnotné čítanie, špeciálne v časoch rôznych špeciálnych vojenských operácií. Kto by to bol povedal, že ju zaprášenú vytiahnem – viac ako 15 rokov po kúpe v jednom bratislavskom kníhkupectve – a s takou chuťou a zároveň znechutením budem opäť čítať. Takéto knihy môžem hocikedy, hoci na ne treba pevné nervy a silný žalúdok. Kniha má takých akurátnych 500 husto popísaných strán a v najbližších riadkoch opíšem o čo v nej ide.

Kniha samotná nadväzuje na dielo Neznáme špionážni operace KGB (Mitrochinuv archív I). Presne a chronologicky analyzuje a popisuje tajné operácie sovietskej rozviedky po celom svete, so zameraním na časové obdobie 1948-1989. Obsahuje množstvo archívnych materiálov, ktoré ťažko opísateľným spôsobom dopĺňajú mozaiku histórie druhej polovice 20-teho storočia, histórie, ktorá má u nás, v regióne strednej a východnej Európy, množstvo bielych miest. Aj vďaka tomu, že zlyháva vzdelávanie o nedávnej minulosti na základnej úrovni. Dôsledkom toho sú masy ľudí, ktorí stále plačú za socializmom a všetkými jeho „výhodami“. Sú to masy ľudí, ktorým chýba trvalo zdeformovaná realita a neuveriteľne ľahko podliehajú rôznym fantazmagóriám. Sú to ľudia, ktorí si radi užívajú dostupnosť rôznych tovarov a služieb, ktoré socializmus (a komunizmus ako jeho vrcholné štádium) nemali šancu ponúknuť. Vďaka centrálnemu riadeniu a nekonečnej korupcii. Takže paradoxne využívajú všetky tovary a služby, ktoré ponúka súčasný imperializmus (vrcholné štádium kapitalizmu) a vôbec im to neprekáža, krochkajú blahom a zároveň nekonečne nadávajú na všetky vyspelé západne ekonomiky, predovšetkým na USA, ktoré boli v priebehu posledných desaťročí hlavným vierozvestcom technologického pokroku vo všetkom.

Nazad ku knihe. Kto je a bol Vasilij Nikitič Mitrochin? Je to bývalý hlavný archivár 1. hlavnej správy KGB. Deviateho apríla 1992 tento, vtedy 70-ročný muž, odovzdal na dohodnutej schôdzke na jednom britskom veľvyslanectve dôstojníkom britskej tajnej spravodajskej služby MI6 viac ako 2000 strán archívu, ktorý sa týkal aktivít sovietskej zahraničnej rozviedky medzi rokmi 1972-1982. Tieto fyzické dokumenty sa nachádzali v sklade v Lubjanke v centre Moskvy a ktorý sa neskôr, aj so zvyšným obrovským množstvom ďalších dokumentov, presťahoval do Jaseneva, čo je predmestie Moskvy. Týchto prvých 2000 strán bolo iba zahrievacie predjedlo na hlavný chod. Symbolicky, na 75-te výročie VOSR, čiže siedmeho novembra 1992, keď bol v postsovietskom Rusku absolútny chaos, anarchia a začínala „demokracia“, zrealizovala MI6 ukážkovú operáciu počas ktorej nenávratne vysťahovala Mitrochina aj s celou jeho  rodinou na britské ostrovy. Ako bonus si zobrali šesť veľkých kontajnerov, v ktorých boli archívy KGB z obdobia 1948-1989.

Obsah archívu bol ohromujúci. Neslintali z neho len užasnutí britskí agenti. Ľudia z FBI ho zhodnotili ako najúplnejší a najrozsiahlejší spravodajský materiál aký sa doteraz v dejinách podarilo získať. Ľudia z CIA ho zadefinovali ako najväčšiu kontrašpionážnu bonanzu obdobia celej studenej vojny. Že sa toto obrovské množstvo informácií dostalo von, to Rusi priznali až v roku 1996, dovtedy netušili, že kde sa to v tom ruskom bordeli stratilo, resp. že kto si to privlastnil. V 1996 aj Briti potvrdili, že je to u nich, že je to vďaka prebehnutiu bývalého dôstojníka KGB a ako žolíka Briti vytiahli stovky mien sovietskych špiónov, ktoré nemali inak šancu vedieť a poznať. Samozrejme, že tých mien mali Briti reálne tisícky. Boli to tisícky mien sovietskych agentov a spravodajských dôstojníkov, ktorí sa zúčastnili akcií po celom svete. Toto časom potvrdila aj SVR (ruska zahraničná spravodajská služba), aj FSB. Mitrochin mal samozrejme zmenenú identitu. On, aj celá jeho rodina žili na účet a pod trvalým dohľadom britskej tajnej služby. Predpokladám, že samotný Mitrochin už nežije, jediné, že by sa dožil stovky. Prízvukujem, že táto kniha nie je čerstvá, má skoro 20 rokov, z pohľadu originálu. Každopádne je v tomto období nesmierne aktuálna, lebo Rusi robia všetko ako cez kopirák. Aj vďaka trvalej mnohoročnej korupcii a mafiánstvu v armáde, v tajných službách a v samotnej politickej štruktúre.

Kniha podrobne analyzuje najzaujímavejšie aktivity Sovietov v týchto lokalitách:

Latinská Amerika

Stredná Amerika

Egypt

Lýbia

Irán

Irak

Sýria

Jemen

Izrael

Stredný východ

Čína

Japonsko

India

Pakistan

Bangladéš

Afganistan

Angola

Etiópia

Mozambik

Kongo

Somálsko

Južná Afrika

a mnohé ďalšie krajiny.

Kniha takisto obsahuje mená všetkých šéfov KGB, mená šéfov zahraničných výzvedných služieb, organizačnú schému KGB, organizačnú schému 1. hlavnej správy KGB (zahraničná rozviedka), organizačnú schému rezidentúry KGB.

Čo dodať na záver? Je to kniha, ktorá vám len potvrdí to, že opraty u Sovietov vždy držala KGB a jej pobočky v zahraničí. Ich informáciám (nie vždy objektívnym) sa podriaďoval kurz sovietskej politiky (aj domácej, aj svetovej), s následným vojenskými aktivitami, väčšinou invázneho charakteru. Tu je zaujímavá vec to, že tajná služba s armádou mali vždy spory o moc, samozrejme tajná služba mala vždy navrch, napriek menším stavom ľudí. Tajnej službe sa podriaďovalo všetko.

O tom jej aj súčasný konflikt na Ukrajine. Nadizajnovaný mnohoročnými  aktivitami FSB vo veľkej časti Európy. Prvé dejstvo tohto scenára sa udialo v 2014, druhé sa deje teraz, v 2022. Tretie len príde. Nakoľko sovietske ani ruské tajné služby nikdy neposúvali ďalej objektívnu realitu (aj skrz nekonečné prospechárstvo a korupciu), tak táto operácia Ruska na Ukrajine skončí pre Rusov historicky najväčším vojenským, ekonomickým a politickým fiaskom ruskej histórie. Bude to klinec do rakvy ruského politického systému, ktorý má základy v marxizme-leninizme a ktorý je už viac ako 100 rokov novodobým latentným otrokárstvom, z ktorého neuveriteľne profitujú a profitovali iba ti na vrchole pyramídy.

Knihu v súčasnosti zoženiete primárne v antikvariátoch. Kto si chce doplniť informácie o ktorých mal nejasné tušenie, tak tento titul maximálne odporúčam. Pre mňa je táto kniha v istom zmysle aj osobná záležitosť, nakoľko mám s rôznymi agentami bohaté skúsenosti. Špeciálne sa to týka mojej rodnej krajiny ktorá bola a je rôznymi „undercover“ agentami, dirigovanými z Východu, premnožená. Moja rodina si ich akcií užila.

1
0

Pridaj komentár