You are currently viewing DOBRODRUŽNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA (prvá kniha zo šesťdielnej edície)

DOBRODRUŽNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA (prvá kniha zo šesťdielnej edície)

Tento článok je úvodom do série SVĚTY ZDEŇKA BURIANA, ktorá postupne obsiahne šesť nasledujúcich titulov:

  • DOBRODRUŽNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA
  • PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA
  • ZAPOMENUTÝ ZDEŇKA BURIANA
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA I (Od počátku života po zánik dinosaurů)
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA II (Monstra třetihor a čtvrtohor)
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA III (Cesta k člověku)

Hneď na začiatku je očakávaná  pochopiteľná rečnícka otázka od mladších ročníkov: “Kto to bol? Kto bol vlastne Burian? Kedy žil a čo riešil?”

Krátka odpoveď by mohla vyzerať takto: “Bol to český maliar a ilustrátor, ktorý si získal celosvetové uznanie za rekonštrukcie pravekej fauny a flóry, ktoré vytváral na základe podkladov špičkového českého paleontológa, profesora Josefa Augustu”

Dlhšia odpoveď je samozrejme oveľa obsiahlejšia a bude súčasťou tohoto článku, ktorý priamo súvisí so šesťdielnou kolekciou výnimočných knižných publikácií SVĚTY ZDEŇKA BURIANA. Tieto publikácie postupne rozoberiem v jednotlivých článkoch, ktoré sa budú týkať každej zo šiestich časti.

Takže ešte raz. Kto bol Zdeňek Burian (11.2.1905 Kopřivnice – 1.7. 1981 Praha)?

Bol to životom ťažko skúšaný génius a je to trvalo môj najobľúbenejší výtvarný umelec. Nebol možno originálny, ak ho porovnám, napríklad, so špičkovým dielom Dalího, ktorý to dal na maximálne hodnoty. Podstata je to, že Zdeněk Burian (po dosiahnutí patričnej umeleckej úrovne v mladom veku) mal dokonalú techniku, vo všetkých známych štýloch kresby a maľby. Doslova dokonalú. Už ako veľmi mladý chlapec prejavoval výrazný talent v kreslení rôznych živočíchov, postáv, predmetov, interiérov, exteriérov, situácií a rôznych ďalších vecí.

Veľmi podstatný zlom v jeho živote nastal, keď ho po skončení základnej školy (mal 14 r.) prijali rovno na vysokú školu (Akadémiu výtvarných umení), ako mimoriadny talent. Lenže na Akadémii sa dlho neohrial.  Mal problém s ostatnými staršími študentami, ktorí boli o 4-5 rokov starší ako on a nedosahovali ani zlomok jeho vtedajších schopnosti. Bol terčom šikany a ponižovania. Ako šestnásťročný to zabalil a začal sa pretĺkať životom v povojnovej Prahe. Robil tie najpodradnejšie práce, nemal čo do úst, spával pod mostami. Mohol sa síce vrátiť domov, ale doma to skrz vzťahy v rodine nebolo o nič lepšie. Len pre zaujímavosť, neskôr, počas éry socializmu, bol jeden z mála oficiálnych (systémom uznaných) československých multimilionárov.

Nakoniec to mladý Burian nejako len tak-tak prežil. Jedného dňa omdlel od hladu na jednej pražskej ulici a život mu zachránila jeho budúca, o rok staršia, žena. Prežil to a v tomto období objavili jeho výnimočný talent a schopnosti vydavatelia dobrodružnej literatúry. V priebehu ďalších rokov začal postupne ilustrovať všetky klasické svetové diela dobrodružnej literatúry. Dostával také množstvo zákaziek, že pracoval prakticky non-stop.

Toto obdobie, ktoré sa týkalo hlavne rokov 1927-1935, kedy už bol považovaný za česku extratriedu v ilustrátorstve, malo zásadný vplyv na jeho komplexnosť v technike, aj v stvárnení. Paradoxne, školení teoretici ho veľmi nemuseli. Vyčítali mu hlavne to v čom sa odlišoval od zvyšku. Jeho dielo boli doslova fotografie. Vyzeralo to ako odfotené. A boli z toho, ako sa hovorí, “na vetvy”. A samozrejme, vyčítali mu nedostatok originality, nakoľko bol ilustrátor, nebol maliarom nejakých svojich vízii, či predstáv. Prenášal situácie, či dej, z kníh do živých obrazov.

Jeho veľké obdobie, ktoré bolo začiatkom jeho doživotnej celosvetovej slávy, začína v roku 1935 a končí v roku 1968, smrťou kolegu s ktorým dosiahol celosvetový úspech a uznanie. Jeho náhodný výlet do ilustrovania kníh s náznakom praveku, ktoré napísal Eduard Štorch, si všimol profesor paleontológie Univerzity Karlovej Josef Augusta.  Augusta pochopil, že s týmto výnimočne disponovaným ilustrátorom môže revolučným spôsobom poňať vedecko-umelecké antropo-paleontologické rekonštrukcie. Čo sa v krátkom čase aj stalo a vďaka tomu sa Praha na niekoľko desaťročí stala hlavným mestom sveta v oblasti paleontológie.

Z tohoto pohľadu sa môže zdať, že Burian skončil vďaka paleontológii s ilustrátorstvom dobrodružnej literatúry. Ale nie je to tak. Išiel paralelne na dvoch výrazných frontoch. Jeden z nich bola spolupráca s Augustom, ktorá ho napĺňala maximálnym možným spôsobom, lebo si boli blízki z viacerých dôvodov, ktoré súviseli s ich spoločným dielom, druhý z tých frontov bolo ilustrovanie všemožnej literatúry. Ale ilustrovanie na takej úrovni, že nemal konkurenciu nikde na svete. To je na dlhší rozbor, ktorý tu teraz samozrejme nedám.

Rokom 1939 končí jedno obdobie jeho umeleckej práce. To, čo videli čitatelia, v knihách, ktoré vychádzali v období prvej republiky a čiastočne v čase okupácie, bolo neporovnateľne lepšie ako to, čo začalo vychádzať o pár rokov neskôr, keď si zobrali do rúk opraty komunisti. Kvalita reprodukcií išla prudko dole a málokedy sa podarilo zachytiť detail a kvalitu originálu diela, tak ako to bolo zvykom predtým. Burian bol z toho celkom frustrovaný, doslova znechutený. Čiastočne to eliminovala vec, ktorú opíšem v ďalšom odstavci, kde to jemne pomiešam aj s mojimi skúsenosťami.

Mládež, ktorá sa narodila v ČSSR po druhej svetovej vojne, poznala Buriana hlavne skrz tvorbu, ktorá sa týkala praveku, vďaka spolupráci so spomínaným špičkovým paleontológom Josefom Augustom. Ale paleotvorba bol iba malý zlomok jeho dovtedajšieho diela. To ako keby ste od The Beatles poznali iba ich jediný oficiálny dvojalbum, tzv. „White Album“ a špičku menom “Abbey Road” a nepoznali nič iné. Síce topkvalita vo väčšine skladieb, ale iba malý zlomok ich celkovej tvorby. Čo tým chcem povedať. Aj táto paleotvorba bola za tvrdého socíalizmu u nás distribuovaná veľmi okresaným spôsobom, to ako keby ste z White Album, či Abbey Road vypustili zo dva – tri single a zvyšok by vám zostal utajený.

Teraz to podstatné. Naši milovaní komunisti vrcholné diela ich spolupráce , ditribuované na západne trhy, u nás nikdy nevydali, hoci sa tie knihy u nás pripravili po každej stránke. Tá najmasakrálnejšia časť jeho paleotvorby s Augustom bola edične a technologicky spracovaná tak, aby knihy spĺňali v každom parametre svetovú úroveň. Čo sa aj podarilo, keďže v celom reťazci výroby a prípravy tých kníh bola zainteresovaná vtedajšia československá špička. Na počudovanie sa v mojom rodnom Martine nachádzala tlačiareň svetovej úrovne. Za tvrdého socializmu, prosím. Táto tlačiareň tlačila tie knihy na export v mnohých jazykoch, v obrovskom objeme. Dialo sa to v 60’s minulého storočia. Tie knihy zarábali exportérom kruté prachy, skutočne kruté prachy, hlavne anglické vydania. Augusta s Burianom dostali z tých peňazí smiešne omrvinky, ale napriek tomu sa z nich stali jedni z mála legálnych multimilionárov u nás, v Československu. Nejaký smiešny vedec, spolu s nejakým pokútnym maliarom.  V jemnom nesúlade s týmto trochu zamrazí koniec jeho (Burianovej) životnej púte. Umelec svetovej úrovne zomrel prakticky sám, zabudnutý, za zvláštnych okolností. A zomrel práve v tom období, kedy som začínal registrovať jeho tvorbu ako malý žiačik na základnej škole.

Bonus toho všetkého, v spojitosti s tými zahraničnými edíciami bol pre mňa jeden a to dosť výrazný. V Martine sa nachádzala jedna z dvoch najväčších vtedajších československých knižníc, to platí pre obdobie od konca 70’s. Prvá bola v Prahe, druhá v Martine. Práve v tejto knižnici som s otcom, ako desaťročný, objavil tieto špičkové cudzojazyčné vydania jeho pravekej tvorby, ktoré dodala tlačiareň Neografia do archívov knižníc. Dovtedy som ho poznal iba z tých pár kníh, čo boli v každej okresnej, či školskej knižnici. Viac mi nebolo treba a tie knihy boli u mňa skoro stále.  

Do konca svojho života nezabudnem ako ma moja stará mama v r.1984, po predčasnom ukončení dochádzky 5teho ročníka na ZŠ za výborný prospech, zobrala na dlhý výlet do Prahy, ku svojej celoživotnej priateľke, profesorke Karlovej Univerzity Ladislave Faktorovej, ktorá bola svetová kapacita na české dejiny stredoveku. Práve táto pani mi bola zdrojom krásnych darčekov a kníh zo Západu, keďže prednášala po celom svete a ktoré som dostával počas rôznych sviatkov. Samozrejme, veľkým zážitkom boli aj stretnutia s ňou, či už osamote, alebo počas vášnivých diskusií s mojou starou mamou o všetkom možnom. Proste dve dámy pri kvalitných cigaretách a koňaku rozoberajú všetko, čo si nestihli povedať, či napísať, počas pravidelného parmesačného odlúčenia. Teta Láďa samozrejme chodila na pravidelné návštevy do Martina.  

Nuž a práve ona mi prvý raz dopriala neuveriteľnú silu a vibrácie originálov tvorby Buriana, počas jednej výstavy v Národnom múzeu v Prahe. Zobrala ma tam mimo návštevných hodín múzea, rovno pred tie originály. Keďže vedela ako na ňom fičím, spravila mi maximálnu radosť a naštartovala môj obdiv k nemu (Burianovi) úplne iným spôsobom.

Teraz dám kvantitatívne zhrnutie tvorby Zdeňka Buriana a pod ním bude nasledovať samotný úvod k prvej knihe zo šesťdielnej kolekcie, ktorú som spomínal v úvode.

Celkový objem diel Zdeňka Buriana presahuje číslo 10 000. Ilustroval viac ako 460 knižných titulov. Ohľadom pravekej tematiky vytvoril viac ako 1000 originálov, z ktorých bolo cez 400 olejomalieb. Čo sa týka inej tvorby, ktorá sa zaoberala geografiou, históriou a etnografiou, tu vytvoril približne 350 originálov, z ktorých bola viac ako tretina olejomaľby. A okrem tohoto všetkého vytvoril ďalších plus mínus 700 diel, z ktorých opäť bola viac ako tretina olejomaľby. Toľko ku kvantite.

Nuž a konečne sa dostávame k šesťdielnej kolekcii výnimočných knižných publikácií  SVĚTY ZDEŇKA BURIANA. Tu je samozrejme potrebných pár slov na úvod do problematiky. Po roku 1989 sa udiali veci, ktoré opäť prinavrátili kvalitu tlače niektorých zásadných titulov na svetovú úroveň. Týka sa to primárne tých titulov, ktoré reprodukujú fotografie, prípadne výtvarné diela. Týka sa to aj diela Zdeňka Buriana. Čiastočne sa to týka nových a ďalších vydaní veľkého množstva dobrodružných kníh ktoré ilustroval v 20’s, 30’s, 40’s počas dvadsiateho storočia. Týka sa to aj časti extraktov jeho paleotvorby, ktorých tiež vyšlo zopár. Tá zmena kvality tlače je výrazná.

Ale je tu jedno veľké ALE.

Kto mal možnosť vidieť originály jeho tvorby na vlastné oči, tak bol doslova uzemnený množstvom mikrodetailov snáď každého milimetra štvorcového jeho diel. To bola nadpozemská práca, v ktorej nemal konkurenciu. U nás podobnou úrovňou kvality práce disponuje napr. špičkový surrealista Peter Kľúčik. Nuž a s týmto množstvom detailov sa málokto zoznámil v knihách, tie skeny, či reprodukcie boli síce čisté, ale akoby v redukovanom rozlíšení. Podobný rozdiel ako medzi zvukom špičkovo znejúcej platne na primeranom zariadení a x-tej kópie na starej MC páske, prehrávanej na nejakej umeline.

ALE našťastie existujú ľudia, s víziou, s výrazným umeleckým cítením, ktorí sa rozhodli pre ultimátne poňatie kníh, série kníh, ktorá má zdokumentovať zásadnú časť diela Zdeňka Buriana. Výsledkom enormného snaženia trojice Ondřeja Müllera, Rostislava Walicu a Ondřeja Neffa je séria šiestich kníh. V takej reprodukčnej kvalite, že sa to prakticky blíži k originálnemu vzhľadu. Ak by sa tohoto dožil samotný Burian, tak by bol maximálne dojatý. Tie knihy majú neuveriteľnú silu. Nielen vďaka grafickému spracovaniu, sadzbe, či vďaka doplňujúcim textom, ktoré každú ilustráciu, kresbu, či maľbu zasadia do nejakého kontextu. Majú silu aj vďaka svojmu obrovskému a tučnému formátu, vďaka použitiu ťažkého a voňavého papiera, vďaka väzbe, vďaka svojej hmotnosti a počtu strán.

Prvé tri sa venujú ilustrátorskej tvorbe, ktorá sa týkala dobrodružnej literatúry, tieto tri tučné gigantické knihy sú vrcholným zážitkom. V prvých troch knihách išlo a ide o poukázanie postupného vývoja výnimočného ilustrátorského talentu Zdenka Buriana, s použitím rôznych techník (kresba, tuš, tempera, akvarel, gvaš, olej). Ide o tieto tri knihy:

  • DOBRODRUŽNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA (monografia z počiatkov tvorby Zdeňka Buriana)
  • PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA ( ilustrácie k románom Julesa Verneho)
  • ZAPOMENUTÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA (doplnenie Dobrodružného světa)

Zvyšné tri pokrývajú prakticky kompletné portofilio ohľadom praveku, V týchto troch ďalších sú jeho špičkové a ikonické olejomaľby , ktoré sú rekonštrukciami pravekej fauny a flóry, ktoré tvoril po siahodlhých konzultáciách s vtedajšou svetovou (českou) paleoextratriedou, primárne s Josefom Augustom. Spolupráca s Augustom trvala skoro 33 rokov a keďže Zdenék mal na začiatku ich vzájomnej spolupráce už dokonalé schopnosti ohľadom množstva rôznych výtvarných techník (mal vtedy 30 rokov), tak tie diela aj patrične vyzerali. Po smrti Josefa Augustu v roku 1968 pokračoval ďalších viac ako 10 rokov s ďalšími českými paleontológmi. Videl som množstvo z tých originálov a nechytá sa na to nič, čo som videl kedy naživo od hocijakého iného maliara. Dokonalý každý štvorcový milimeter každého diela.

V tomto prípade ide o tieto tri knihy:

  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA I (Od počátku života po zánik dinosaurů)
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA II (Monstra třetihor a čtvrtohor)
  • PRAVĚKÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA III (Cesta k člověku).

V ďalšom odstavci uvediem popis prvej knihy, čiže ide o titul DOBRODRUŽNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA.

Kniha vyšla v roku 2016, má 420 strán vo formáte 242 x 332 milimetrov a váži skoro 3 kilogramy.

K cene knihy poviem iba toľko, že by som nemal problém za ňu zaplatiť desaťnásobok tej smiešnej ceny. Smiešnej oproti tomu aký drahokam držíte opatrne v rukách.

Táto kniha sa nedá len tak schmatnúť, že ju vyberiete z knižnice a čítate kdesi pri jedle, nesútredený. Táto kniha potrebuje rituálnu prípravu. Vhodné kreslo so stolíkom, vhodné svetlo, vhodný hudobný podmaz. A kľud. Nesmiete byť nikým rušený, lebo po otočení prvej stránky sa dostávate do iného, snového sveta, z ktorého sa precitáte veľmi ťažko.

Podstatou knihy je súhrnné zdokumentovanie začiatkov tvorby Zdeňka Buriana. Je to prakticky kompletné portofílio ilustrácií ku knihám z viacerých českých vydavateľstiev, ktoré pokrývajú roky 1921 – 1947.  Kniha analytickým spôsobom popisuje každý titul, ktorý Zdenék Burian v tomto období ilustroval, popisuje aj to, prečo sa vlastne k ilustrovaniu konkrétneho titulu dostal práve Burian a dáva to do nejakých patričných historických súvislosti.

Viac k tejto konkrétnej knihe netreba dodať. Možno iba to, čo som už napísal vyššie. Že v takejto polygrafickej, reprodukčnej a technickej kvalite Burianova tvorba ešte nikdy vydaná nebola.

Kniha ako titul získala niekoľko zásadných českých cien za kvalitu a vydavateľský čin roka.

Čo dodať na záver? Mňa len teší, že som v kontakte s človekom (veľmi skromným pánom) ktorý má najväčšiu zásluhu na vydaní týchto skvostov. Tieto diela, keď sa dostanú do distribúcie svetových vydavateľstiev, tak z pár ľudí spravia dolárových multimilionárov.

Tie knihy sú obrovské, tučné, voňajúce tou najkrajšou vôňou akú si viete pri knihách predstaviť. Čo stránka, to rozkoš a zimomriavky. Nad každou stranou knihy dokážem stráviť dlhý čas.  Mne sa touto edíciou splnili a plnia najtajnejšie sny detstva a puberty, ktoré sa týkali výtvarného umenia  môjho najobľúbenejšieho maliara . Oplatilo sa dožiť týchto dní. Tie reprodukcie sú dokonalé , z pohľadu spracovania kvality tlače.

To je všetko. Úvod k tvorbe Zdenka Buriana a prvú knihu zo šiestich, ktoré budem opisovať, mám teda za sebou.

1
0

This Post Has 3 Comments

  1. mihu

    Jano, skvele citanie! Tesim sa az si budem moct najblizsie zalistovat v niektorej z knih -aspon v knihkupectve, pokial si ich teda nekupim… Tie obrazky su fantasticke!! Ilustracia k akej knihe je pouzita na obalke tretej knihy (ZAPOMENUTÝ SVĚT) – je to nebodaj potapajuci sa Titanic? (aky je k tomu popis?)

    1. litbargis

      to je ilustrácia k článku „Síla moře“; časopis MALÝ ČTENÁŘ 1931/32, roč. 51, č. 18

  2. Tomáš Lamoš

    Jano pekne si to napísal. Veľmi pekne. Trošku Ti závidím ,lebo vidieť originálne diela ZB je moj sen a raz si ho splním. Obdivujem toho človeka aj keď tých informácii o ňom zďaleka nemám toľko ako ty. Bohužiaľ mám iba zopár kníh od Augustu a vačšinu od Štorcha.. Ale všetko napravím.. Maj sa krásne kamarát a snáď niekedy dáme pokec o tomto Pánovi.

Pridaj komentár